Το στοίχημα για τα ΜΕΔ


        Η συζήτηση στο προεδρικό των πολιτικών αρχηγών για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, έδειξε κάποια πράγματα για το πώς το κάθε κόμμα προσεγγίζει το όλο θέμα.
        Πέραν του ότι βρεθήκαμε ως χώρα στο και πέντε για να υπάρξει σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος, καθώς τα ΜΕΔ ξεπερνούν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι περίπου στο 120% του ΑΕΠ, αυτό που φάνηκε είναι πως το ότι έγινε μέχρι τώρα έγινε για να εξυπηρετηθούν μόνο οι τράπεζες και όχι οι πολίτες.
        Το στοίχημα είναι πλέον ποιο στόχο έχει αυτή η προσπάθεια και πως το βλέπει το κάθε κόμμα.  Να εξυπηρετηθούν και πάλι οι τράπεζες που θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να αξιολογηθούν και να περάσουν κάποια κριτήρια ή να βοηθηθούν οι πολίτες να μην χάσουν τα σπίτια και την επαγγελματική τους στέγη λόγω αδυναμίας να πληρώνουν τα δάνεια τους.
        Βέβαια είναι και οι οδηγίες της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για εξωδικαστική επίλυση των προβλημάτων με τα ΜΕΔ που αφήνει ξεκρέμαστους τους δανειολήπτες, αλλά και η προτροπή του οίκου αξιολόγησης MOODYS ο οποίος κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας.
        Πόσο άραγε βοηθά μια τράπεζα η εκποίηση μιας κατοικίας τρίτεκνης οικογένειας που δεν έχει το εισόδημα να αποπληρώνει το δάνειο της;  Από την άλλη η τράπεζα δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και δεν κάνουν πίσω από τα ποσά που τους χρωστούν οι πολίτες. Ποιος όμως θα δώσει τις λύσεις που πρέπει ώστε να συμφέρει και στις δυο πλευρές;
        Αυτό καλείται φυσικά να κάνει η κυβέρνηση η οποία έχει την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες της. Τα κόμματα έχουν καταθέσει τις θέσεις τους και αναμένουν την πρόταση που ανέλαβε να ετοιμάσει ο υπουργός οικονομικών. Θα συμφωνήσουν άραγε;
        Αυτό το ερώτημα θα αιωρείται μέχρι να συζητηθούν οι κυβερνητικές προτάσεις και μέχρι να διασκεδαστούν οι ανησυχίες ότι έγνοια της κυβέρνησης είναι και πάλι να κάνει πλάτες στις τράπεζες καλώντας τους φορολογούμενους πολίτες για άλλη μια φορά να πληρώσουν τα σπασμένα.
       


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΆΡΙΣΤΟΥΣ !

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΚΟ

Εμπρός για νέες κατακτήσεις!!!